With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Megoldások / A régi faablakok is jó hőszigetelővé ...
2011. április 23.    
A régi faablakok is jó hőszigetelővé tehetők
A régi faablakok is jó hőszigetelővé tehetők

Az energiatakarékossági épületfelújítások szinte elengedhetetlen részévé vált a nyílászárók cseréje. De érdemes körültekintően eljárni, mert a csere több kárt okozhat, mint hasznot, akár az épületenergetikai, akár az épületszerkezeti szempontokat vizsgáljuk.

felújítás, műemlék, nyílászáró

A régi, hagyományos szerkesztésmódú ablakok újra cserélése ellentmondások egész sorát indítja el. Legszembeötlőbb az az esztétikai probléma, ahogy az egymástól különböző ablakok megbontják a homlokzat egységét. De ha az egész homlokzaton egységes megoldás is születik, akkor is érzékelhető a disszonancia a régi épület és az új nyílászárók között, és nemcsak esztétikailag, hanem épületszerkezetileg is.

 

Épületszerkezeti és esztétikai ellentmondások

Problémát okoz, ha az ablak alapanyaga eltér az eredetitől, tehát a fa nyílászárókat műanyaggal pótolják, de az sem ad teljes értékű megoldást, ha az új szerkezet is fából készül. Ugyanis a mai konstrukciók sokkal vastagabbak, a 43 milliméteres régi ablakprofilok helyett körülbelül 70 mm-es keresztmetszetű szelvényekből készülnek, így a tok és a szárny együtt a korábbi 8-10 centiméterrel szemben elérheti a 16-17 cm-es vastagságot is. Mások a profilok is, régen a klasszikus alaktan szabályait követték, tagozatlan sima felületeket nem hagytak. A profilok méretváltozása miatt ma az üvegfelületek nagysága egyedi gyártásnál is csökken. Az új ablak üvege szélességben körülbelül 18 cm-rel kisebb lesz, ami a bevilágítás szempontjából sem elhanyagolható, hiszen ezekben az épületekben a helyiségek általában eredetileg sem túl világosak.

A régi faablakok is jó hőszigetelővé tehetők

A kávás beépítés helyett a tokokat ma tompán illesztik a nyílásba. A purhab tömítés kitüremkedik, a megbontott falkáva rész általában sokáig javítatlan marad. A rezgések hatására a purhab mállik, a felületén páralecsapódás keletkezhet, ami a faszerkezet korhadásához vezet.

Az ablakszárnyak tekintetében is más a modern logika, mint a hagyományos szemlélet. A korszerű ablakszerkezeteknél nincs szükség feltétlenül két felnyíló szárnyra, ezért ezt sokszor egyetlen nyíló és bukó szárnyra cserélik, és így a függőleges takaróléc csak formai applikációvá válik.

Az új szerkezetek kétrétegű thermopan üvegezéssel készülnek. Ennek felépítése, valamint a két réteg közti gázréteg nem minden esetben teszi lehetővé az üveg valódi osztását, csak ennek imitálását. Az üvegosztó vagy csak „ál”-szerkezet, vagy ha esetleg mégis igazi, akkor ez is jóval vastagabb lesz, hiszen nehezebb üvegezést hord.

Különbözőek a vasalatok is, amelyek szerepe – ma is, mint régen – egyrészt a szárnyak felfüggesztése a tokra, másrészt a szárnyak zárása. Ma a zárószerkezet a szárny profiljába van beépítve, és sokszor alul helyezkedik el, hogy a nyíló-bukó funkció működhessen. Régen a vasalatokat a szegezőlakatosok készítették, a kapcsolt gerébtokos ablakokon eleinte sarokvassal egyesített hüvelypántot vagy pipapántot alkalmaztak, majd a tokba és a szárnyba bevésett, egymásba hengerpálca-hüvellyel illesztett diópántot, amelynek a végei díszesen esztergált sapkát kaptak. A szárnyak zárását a takarólécbe rejtett rúdzárral oldották meg, amelynek mozgatására sokféle szerkezetet gyártottak. Az ablakkilincsek megformálására is külön figyelmet fordítottak.

 

Mi a jó megoldás?

Egy nem vetemedett, jól tömített, kétrétegű sima üvegezésű, hagyományos ablak hőátbocsátási tényezője 2,2 W/m2K körüli. A témával foglalkozó szakemberek szerint a teljes ablakszerkezetet érdemes megtartani, csak a belső szárnyak üvegezését kellene keménybevonatos low-e üvegre kicserélni és a belső szárnyat az ütközőknél tömíteni. Ezzel 1,8-1,9 W/m2K körüli UW értéket tudunk elérni, ami megközelíti az új ablakokra előírt 1,6-os értéket.

Egy másik lehetséges megoldás, hogy a belső szárnyba a legvékonyabb hőszigetelő üvegszerkezetet (3 mm üveg – 4 mm légrés – 3 mm low-e üveg) építjük be, ekkor ügyelni kell arra, hogy ne használjunk ecetes szilikont. Az üvegeseknél jelenleg nálunk könnyen beszerezhető 3 mm üveg – 6 mm légrés – 4 mm low-e üveg konstrukciónak az a hátránya, hogy a szokásos 12 milliméteres üvegfalcba nem fekszik bele, a fogadására vagy mélyíteni kell a falcot vagy az üvegtakaró lécet kell ennek megfelelően kialakítani. Hőszigetelő üvegszerkezet alkalmazásával a teljes kétrétegű ablakszerkezettel együtt 1,1-1,3 W/m2K körüli UW értéket érhetünk el.

A régi faablakok is jó hőszigetelővé tehetők

Akár a passzívházakra előírt hőátbocsátási tényezőt is elérhetjük (0,8 W/m2K), ha a külső és a belső szárnyba is vákumos vagy gáztöltéses hőszigetelő üveget építünk be. A teljes légzárás is általában biztosítható gumiprofilokkal, például a falc visszamarásával. Az ablak ilyen mértékű átalakításának csak akkor van értelme, ha a falak, padlók, födémek hőszigetelése is ilyen fokú. A régi épületeknél a falak külső hőszigetelése a tagozatok, díszítmények miatt általában nem járható út, itt a tűzfalak és a légudvarok utólagos hőszigetelésével érhető el a legnagyobb fűtésienergia-megtakarítás.

PM

 

Források:

Dr. Vukov Konstantin: Szerkezeti különbségek a hagyományos és az új ablakok között – a kofliktusok fő okai

Harald Ibenholt: Campaign for rehabilitation of traditional Windows in Norway

Lőrinczi Zsuzsa: Történeti ablakaink megtartása és felújítása

A régi faablakok is jó hőszigetelővé tehetők

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013