With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Elindult a 3. Nemzetközi Duna Expedíció
2013. augusztus 14.    
Elindult a 3. Nemzetközi Duna Expedíció
Elindult a 3. Nemzetközi Duna Expedíció

Magyar kutató, dr. Csányi Béla tudományos vezetésével – 2001 és 2007 után harmadik alkalommal – kezdődött meg a világ legnagyobb folyókutató felmérése a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) koordinálásában. A Nemzetközi Duna Expedíció Regensburgból indult útjára négy hajóval. A kutatók 6 hét alatt összesen 2375 kilométert tesznek meg, ezalatt 10 országban végeznek mintavételeket, méréseket. A tudósok a Duna és a mellékfolyók vízminőségét, üledékét, élővilágát, ökológiai állapotát vizsgálják.

vízgazdálkodás, környezetvédelem, Duna

A 3. Nemzetközi Duna Expedíciót dr. Csányi Béla biológus vezeti. A 20 tudósból álló nemzetközi csapatban az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának összesen négy kutatója kapott helyet. Magyarország felajánlása az expedícióhoz egy mélyvízi halvizsgálati program végrehajtása, amelynek segítségével az eddiginél teljesebb képet kaphatunk a Dunában élő fajokról.

 

A szerb Argus laboratórium-hajó és a román Istros tengerparti és folyami kutatóhajó vezeti az expedíciót. Emellett két osztrák hajó is bekapcsolódik a tudományos munkába, és elvégzi a part menti halas mintavételezést.

 

A felmérés során a tudósok összesen 68 mintát vesznek a Duna vizéből, ezek egy részét a hajó fedélzetén elemzik, míg a többit a dunai országok laboratóriumaiba szállítják további vizsgálatra. Egyebek mellett megvizsgálják a víz állapotára jellemző paramétereket: a biológiai elemeket, a lebegő anyagokat, a víz hőmérsékletét, az oldott oxigén- és tápanyagtartalmát. Az üledékvizsgálat, vízsebesség-mérés mellett a szakemberek azt is kutatják, hogy a halakban felhalmozódtak-e méreganyagok, illetve leltár készül a kikötőkről, a morfológiai változásokról, a természetes és mesterséges partszakaszokról.

 

Az expedíciónak köszönhetően megbízható, összehasonlítható vízminőségi adatok állnak majd rendelkezésre a Duna és főbb mellékfolyóinak állapotáról. Emellett a program célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó értékeire, fenntartható használatára, a vizek állapotának megőrzésére. A Nemzetközi Duna Expedíció augusztus 27-én érkezik Budapestre, ahol a kutatás vezetője, egy sajtótájékoztatón számol be az addigi tapasztalatokról. A hajók szeptember 26-án érik el a Duna deltát, és ott fejezik be a 6 hetes tudományos munkát.

 

Az expedíció az interneten követhető lesz, az ICPDR és a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján és Facebook oldalán, illetve a www.danubesurvey.org honlapon.

 

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013