With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Megoldások / Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban
2012. január 10.    
Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban
Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

A helyi földrajzi, időjárási adatok ismeretében a természetes szellőzés lehetőségének optimális kihasználása, a napenergia rendszerek alkalmazása, a föld hőtároló képességének figyelembe vétele, valamint a csapadék-, illetve a vízgazdálkodás tudatos alkalmazása energiatakarékos megoldásokat kínál.

csarnok, élelmiszeripar, építés, feldolgozás, mezőgazdaság, növénytermesztés, tárolás

 

Terménytárolók

A hagyományos terménytárolók egyik alaptípusai a – leginkább kukorica számára épített – górék, melyek alakját, paramétereit a benne tárolt növények szárítási igényei és a hely általános időjárási adottságai (csapadék mennyisége, a napsütötte órák száma) határozzák meg. Míg az ország csapadékosabb nyugati vidékein például keskenyebb, kb. 1,10-1,20 m szélességű górék építhetők biztonságosan, addig Szeged környékén már 1,50 m, sőt a Bánságban 1,80-2,00 m szélességű góréban sem fog a kukorica megpenészedni.

A hagyományos terménytárolók másik nagy csoportját képezik a magtárak épületei, melyek kőből, téglából épített, általában többszintes épületek - kis szellőző ablakokkal, tekintélyes méretű fa födémszerkezetekkel.

A tárolóépületek gyakran nagyobb alapterülettel és homlokzati felülettel, ugyanakkor kevés nyílászáróval megbontott épületek, ahol a nagy tetőfelületek és homlokzati felületek lehetőséget nyújtanak napenergia-hasznosító rendszerek telepítésére.

Az alábbi képeken látható balatonfenyvesi 6000 tonnás szemestermény -ároló tervezésnél alapvető szempont volt az egyszerű technológiai rendszer alkalmazása – a hagyományos tárolórendszerek logikáját is felhasználva. A 30 m-es belső udvar középpontjába helyezett szállítószalag, elforgatva, a tároló minden szekciójába egy-egy „surrantótölcséren” keresztül juttatja be a terményt, melyeknek sávja egyben a természetes szellőzés és megvilágítás helye is. A gabona a természetes rézsűszöge szerint helyezkedik el, minőségének ellenőrzése a fenti kezelőjárdáról egyszerűen végezhető, melyről egyben a megnyitások szabályozása is végezhető.

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

 

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

A balatonfenyvesi szemesterménytároló működési elve, illetve a betároló-, szellőző- és bevilágító nyílás kívülről és belülről (Építész: Dr. Reischl Gábor)

 

Az alábbi képen egy kenderesi gazda- és gazdasszonyképző multifunkcionális épülete látható, mely a hagyományos dohányszárítók elve szerint működik, a méretkoordináció révén pedig több funkció befogadására is alkalmas. A középső sávba épített felső közlekedő járdáról egyszerűen kezelhető a gerincszellőző nyitása-csukása, ellenőrizhető a tárolt anyag minősége, szerelhetők a különböző technológiai berendezések, eszközök (például a behordó csiga).

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

A kenderesi tárolóépület a középső és szélső kiszellőző-sávos rendszerével (Építész: dr. Reischl Gábor)

 

Gyümölcstárolók

A gyümölcstárolóknál is alapvető fontosságú az állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítása, szabályozható szellőztetéssel. A természetes tárolási feltételeket a „pince-verem” jellegű tárolók építésével lehet leginkább elérni, ahol a földtakarás a hőingadozások mérséklésére és a megfelelő páratartalom biztosítására is alkalmas. A természetes kézi szabályozással működtethető szellőztetés eszközei a földbe helyezett alsó szellőző csövek, amelyek praktikusan az építmény hosszoldalain helyezkednek el. A megfelelő légáramlást a tetőgerincen kialakított fix gerincszellőző teszi lehetővé.

Az előregyártott elemekből készített épületeknél is célszerű olyan hagyományos építészeti „praktikákat” alkalmazni, mint például az úgynevezett „hidegtető”. A tároló sík, hőszigetelt födéme és a ráépített fém tető héjazata közötti kiszellőztetett légrétegben - a meleg levegő áramlásával - az épület hőterhelése jelentősen csökkenthető. Érdemes a napsütésnek kitett homlokzatok leárnyékolását is megoldani – például célirányosan telepített növényzettel, vagy mellé épített nyitott épületrésszel, tetővel.

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

A földbe süllyesztett gyümölcstárolók - alsó- és gerincszellőzőkkel ellátva

 

Zöldségtárolók

A zöldségtárolóknál szintúgy alapvető fontosságú a közel azonos optimális hőmérséklet és páratartalom, valamint a megfelelő szellőztetési lehetőség biztosítása. A természetes zöldségtárolási módok alapvetően két különböző csoportba sorolhatók: vermek, prizmák, halmok, illetve épített tárolók.

Az építmények szellőztetése alsó szellőzőcsatornával és gerinc tetőcsatornával biztosítható.

A termények víztartalmának megfelelő relatív páratartalmat kell biztosítani. A páratartalmat a tárolótér útjainak öntözésével emelhetjük, míg csökkentése levegőztetéssel és nedvszívó anyag (például konyhasó) behelyezésével érhető el. A tárolótér óránkénti légcseréje, más gyümölcstárolókhoz képest, azok 13-15-szöröse is lehet.

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

Épített zöldségtárolók kétszintes alsószellőztetésű és szellőző padlócsatornás változata

 

Bortárolók

A földbe épített és az épület alá épített pincéknél elsődleges környezeti szempont a hőingadozások mérséklése, illetve a megfelelő páratartalom és szellőzés biztosítása.

Természetes módon, mindezek a hegyoldalakba épített pincéknél valósíthatók meg a leginkább, de a legjobb adottságok esetén is gondolni kell a szellőztetés épített megoldásaira. A gravitációs szellőzés a szabadba menő csatornákon keresztül történik. Működőképessége a külső és belső levegőhőmérséklet különbözőségén, illetőleg a külső levegő áramlási sebességén kívül a szellőzőcsatorna méretein (keresztmetszet, hosszúság) múlik. Az egyenletes szellőzés érdekében hatékonyabb több kisebb keresztmetszetű, mint kevesebb nagy keresztmetszetű szellőzőcsatornát alkalmazni. A hegyi pincéknél általában 300 m²-enként egy-egy 20 cm átmérőjű, a mennyezet legmagasabb pontjairól kiinduló szellőzőlyukat alkalmaznak. A préstér beltéri hőingadozásának csökkentése érdekében – a szintén hagyományos építészeti megoldásoknak is megfelelően – célszerű kis ablakokat és „súlyos” ajtókat beépíteni.

Épített pincéinknél is érdemes a hegyi pincék földtakarását megközelítő megoldásokat alkalmazni: a falazat és a téglaboltozat háromrétegű agyag vízszigeteléssel és minimum 1,00 m-es földtakarással kell, hogy készüljön.

Az épület alatt elhelyezett pincéknél fontos a lakóterektől való elszigetelés. Az ilyen helyeken alkalmazott boltozott pincekialakítás nem csak esztétikai kérdés, mert a ráhelyezett feltöltés a hővédelmet szolgálja, tömegével pedig a hőcsillapítást biztosítja. A mélypincék szellőztetése ugyan nehezebb, mint a kiemelt pincéké, de a bortárolásnál használatuk elengedhetetlen.

Hagyományos építészeti technológiák a terménytárolásban

Épület alatti bortároló pince gravitációs szellőztetésének csatornái

 

Csontos Györgyi

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013