With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Hamarosan indulhatnak a szociális vállalkozások fejlesztési ...
2013. március 5.    
Hamarosan indulhatnak a szociális vállalkozások fejlesztési projektjei
Hamarosan indulhatnak a szociális vállalkozások fejlesztési projektjei

A „szociális vállalkozásnak” fontos szerepe lehet a vidékfejlesztésben, de ez nem tévesztendő össze az önellátásra történő mezőgazdasági termeléssel. Egy hamarosan megjelenő pályázat keretében 20-50 millió forintot igényelhet majd egy-egy vállalkozás, de a tartós működéshez meg kell találni a piaci keresletet is.

vidékfejlesztés, vállalkozás, településfejlesztés, közösségi gazdálkodás

A partnerségi egyeztetés lezárult, s várhatóan hamarosan kiírják a Szociális gazdaság fejlesztése témájú (TÁMOP-2.4.3-D-1-13/1,2), könnyített elbírálású pályázati felhívást – derült ki azon a konferencián, melyet ebben a témakörben rendeztek a Roma Akadémia sorozat keretében a napokban a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A – természetesen nem csak a cigányságot érintő – pályázati lehetőségről Ruszkai Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa előadásában elmondta: „A szociális gazdaság támogatásakor erősíteni tudjuk egy társadalmi vállalkozás gazdasági tevékenységét: az ahhoz kapcsolódó szervezetfejlesztési elemeket, a piacra jutás megalapozásához szükséges kutatási és tervezési erőforrásokat, szükséges eszközöket. E tevékenységek támogatása mellett az adott szervezet társadalmi céljaihoz igazodóan elvárjuk a humán erőforrás fejlesztését és a hátrányos helyzetű rétegek támogatását. Ez kiterjedhet a vállalkozás termékeihez és szolgáltatásaihoz szükséges humánkapacitások fejlesztésére: potenciális munkavállalók képzésére, munkahelyi beilleszkedésének támogatására, a tagok egyéb, munkavégzéshez hozzájáruló szükségleteinek kielégítésére.” A pályázat keretében igényelhető támogatás összege: legalább 20 millió Ft, de legfeljebb 50 millió Ft lehet majd. Az igényelt támogatás nem haladhatja meg a munkaviszonyban foglalkoztatott célcsoport-tagonként a 4,5 millió forintot.

 

Már megjelent viszont – és 2013. március 4. és április 4. között be is lehet adni a pályázatot – a szociális gazdaság és a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásfejlesztését célzó programok megvalósításával összefüggő szakmai fejlesztésekre (TÁMOP 2.4.3.E-13/1) a kiírás. E kiemelt projekt célja a TÁMOP-2.4.3.D és a TÁMOP-2.6.2. konstrukciókra pályázók, illetve projektgazdák szakmai támogatása és szakmai tevékenységük folyamatkövető értékelése. A rendelkezésre álló keretösszeg 800 millió Ft. További részletek, pályázati dokumentumok itt találhatók >>

 

Mi a szociális vállalkozás, és mi köze van a vidékfejlesztéshez?

 

A fenti kérdésre az említett rendezvényen G. Fekete Éva, a Miskolci Egyetem docense adott választ. Mint előadásában elmondta, a technikai fejlődés egyik velejárója „a munkakészlet csökkenése” (azaz kevesebb élőmunkára van szükség), és emellett inkább a speciális szaktudásra való igény nő, s mindez a foglalkoztatás csökkenéséhez vezet. A technikai fejlődés másik velejárója a termelés tömegesedése és ezzel uniformizáltsága, ami azzal jár, hogy bizonyos speciális csoportok igényei kielégítetlenek maradnak, aminek a következménye a társadalomból való kirekesztettség is lehet.

 

Egyfelől van tehát a fölöslegessé vált munkaerő, másfelől vannak a kielégítetlen szükségletek – a szociális (avagy: társadalmi) vállalkozások szektora lehet az, amelyik ezt a kettőt valamiképpen „összehozza”. Mint a szakember rámutatott, a klasszikus magánvállalkozások számára ez a gazdasági tevékenység nem tudná az elvárt profitot kitermelni, a közszféra pedig egyre inkább kivonul a szociális problémák megoldásának finanszírozásából, tehát ezeknek a nonprofit alapon működő, de a tartós működéshez szükséges bevételeket előteremtő vállalkozásoknak fontos szerep juthat.

 

Hamarosan indulhatnak a szociális vállalkozások fejlesztési projektjei

 

Hamarosan indulhatnak a szociális vállalkozások fejlesztési projektjei

 

Vidékfejlesztési szerepük lehet például a mezőgazdaságban tevékenykedő társadalmi vállalkozásoknak (de – hívta fel a figyelmet G. Fekete Éva – ez nem azonos az önellátásra termeléssel; a társadalmi vállalkozásoknak piacra kell termelniük!), továbbá a településüzemeltetés, a kisipar vagy a természetvédelem területén is juthat nekik megbízás.

 

Nagyon fontos tehát, hogy csak olyan termékeket, szolgáltatásokat kínáljanak ezek a vállalkozások, amelyekre valós kereslet van, és ugyancsak fontos, hogy rendelkezésre álljon olyan mennyiségű és minőségű munkaerő, amellyel a kereslet kielégíthető. Egy társadalmi vállalkozás eredményes működéséhez szükség van általában helyi kezdeményezésre (azaz a helyi viszonyokkal tisztában lévő kezdeményezőkre), de – mivel országos, sőt, globális problémáról van szó – elvárható valamilyen központi támogatás is.

 

A konferenciáról általános összefoglaló, valamint az előadások anyaga az MNVH honlapján található >>

 

(A fenti képeket Gelencsér Géza előadásából kölcsönöztük.)

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013