With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Hungarikum törvény
2012. január 22.    
Hungarikum törvény
Hungarikum törvény

A Kormány már elfogadta, tavasszal az Országgyűlés is tárgyalja

hungaricum, állattartás, állattenyésztés, árusítás, élelmiszeripar, eredetmegjelölés, gasztronómia, gyümölcs, jogszabály, kereskedelem, marketing, mezőgazdaság, pálinka, szőlő, zöldség

Mottó: „Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent, amit az európai művelődés nyújthat, hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést." Györffy István néprajzkutató

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvénytervezetet 2011. december 30-án nyújtotta be az Országgyűléshez a vidékfejlesztési tárca, és a tavaszi ülésszakon tárgyalja a parlament.

A törvény megalkotására - 2008. júniusában - kivételesen egységes politikai akarat adott felhatalmazást, egyhangúlag megszavazta az országgyűlés az erről szóló határozatot.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezet a magyarság értékeinek védelme és megőrzése érdekében született. A jogszabály megalkotása előtt széleskörű társadalmi egyeztetés folyt 2010-ben és 2011-ben. Több száz javaslat érkezett társadalmi szervezetektől és civilektől a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A Magyar Tudományos Akadémia, a Gazdasági Versenyhivatal, az érdekvédelmi szervezetek is részt vettek a tervezet előkészítésben.

A jogszabály alapján a magyar nemzeti értékek körébe sorolhatók a magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, a szellemi és kulturális javak, a szokások, a jelképek, a nemzettudatot megtestesítő alkotások.

A törvénytervezet lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencei összmagyarsággal együtt élő nemzetiségek értékeit is a megőrzendő örökségek közé soroljuk. A magyar folklór is kimerítetlen tárháza a nemzeti értékeinknek. Szokásaink, hagyományaink, a tradicionális népzene, mind-mind a magyar szellemiséget testesítik meg.

A közelmúltban is keletkeztek megmentésre érdemes találmányok, készítmények. A Rubik-kocka vagy a Túró Rudi a mai generációk előtt olyan ismert és becsült értékek, mint az előző nemzedékeknek a magyar porcelánok, vagy a szekérből kialakított kocsi, amelynek a neve az idegen nyelvekbe is bekerült.

A nemzeti értékek és hungarikumok számba vétele lépcsőzetesen történik. A helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A települések önkormányzatai elsőként a helyi, lokális értékek listáját állítják össze a törvény hatályba lépése után. A települési értéktárak megalkotása nem újdonság, a módszerességet, és a rendszerességet segíti elő a kerettörvény.

A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyütt már elkészítettek a helyi értékek listáját, amelyet most bővíteni is lehet. A lokális értéktárak mintájára alkotják meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, valamint az erre vállalkozó szervezetek. A már meglévő listák egységes értéktárba foglalása elsősorban földrajzi, területi szempontok szerint történik.

Neves szakemberekből álló grémium, a tizenhárom fősre tervezett Hungarikum Bizottság állítja össze a helyi és ágazati értéktárak összesítésével a Magyar Értéktárat. A bizottságot rangos magyar intézmények, tudományágak, egyházak képviselői alkotják, a határon túli magyarság képviselőivel kiegészülve.

A Magyar Értéktár legjavából választja ki a bizottság a jellegzetes magyar értékeket, a hungarikumokat, amelyek hungarikum-tanúsító védjegyet kaphatnak. A nemzeti értékek, ezen belül a hungarikumok öregbítik hírnevünket, növelik megbecsülésünket az Európai Unióban és világszerte.

A nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése mind az országmárka erősítésében, mind gazdasági, kulturális és szellemi teljesítményünk, természeti és épített értékeink elismertetése szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

A hungarikumnak minősülő termékek előállítása közvetve segítheti a kis- és középvállalkozások fejlődését, hosszú távon javíthatja a vállalkozások életképességét.

A törvényalkotó a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló jogszabállyal hozzájárul a következő generációk nemzeti hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.

A hungarikum törvény végrehajtására az idei év költségvetéséből a kormány 500 millió forintot különített el.

VM Sajtóiroda

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013