With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Turizmus / Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget
2013. január 10.    
Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget
Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

Az alkalmazott megoldások Szépalmán hagyománykövetőek, a tájba illő megoldásokra törekedtek. A szálloda ragyogó kihasználtsággal működik, jól érzik itt magukat az emberek. A Szépelma-épületegyüttest a tervező-projektmenedzser Szikszay Júlia mutatja be, akit decemberben tüntettek ki Kós Károly-díjjal.

turizmus, építés, felújítás, vállalkozás, lovarda, , vidékfejlesztés

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasligetSzépalma Bakonybél és Borzavár között, a bakonyi rengeteg kellős közepén fekvő Esterházy uradalom volt, nagy múltú ménessel. 1993-ban megvásárolta az addigra siralmas állapotú majorságot egy svájci, hívő üzletember, hogy magánvagyonából svájci típusú mintagazdaságot és protestáns szemináriumközpontot hozzon létre.

 

Azzal a feladattal bíztak meg, főállású építészként állítsak fel egy műszaki csapatot, és a meglévő épületek korszerűsítésével és új épületekkel teremtsük meg a major felélesztésének körülményeit, hozzunk létre száz fős konferenciaszállót, amely csapatépítő tréningeket és protestáns csoportokat is fogadna.

 

Az első másfél évben az erre létrehozott cég egyetlen magyarországi munkatársaként megbíztak a folyamatos tervezéssel, az építkezés irányításával. A tervező egyben belsőépítész, beruházó, projektmenedzser, számlaellenőr, banki aláíró, de legfőképp a tulajdonos képviselője minden magyar résztvevő felé.

 

Ez összefügg a Svájcban történetileg kialakult fontos hatékonysági tényezővel, a „helyiérdekűség” gyakorlatával: a feladat - kompetencia - felelősség egy helyen tartásának elvével.

 

A „Védd a magyar gazdaságot!” mottó szellemében helyi vállalkozókat hívtunk meg, lehetőség szerint magyar anyagokat alkalmaztunk.

 

Miután a munkában résztvevőket főként én választottam ki, személyes felelősséget éreztem a korrupciómentességért. Minden mérnök aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint szállítóktól, külső cégektől nem fogad el semmiféle juttatást, s a munka végeztével az építtető dönt esetleges jutalmazása felől.

 

Elképesztően feszített tempóban folyt az építkezés, háromhavonta adtunk át egy épületet. Az adott szó hitele volt a munka eszköze – a kivitelezők oldaláról is. Ehhez persze az kellett, hogy híre menjen: érdemes Szépalmán dolgozni, az építtető a rendesen végzett munkát határidőre kifizeti.

 

Számomra a legnehezebb a híd szerepe volt: megértetni a tulajdonossal, hogy kötbér ide vagy oda, ha Borzaváron búcsú van, nincs építkezés, vagy ha disznót vágnak Nagyesztergáron, nem jön az ácsbrigád.

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

Az ütemtervnek megfelelően két és fél év alatt elkészült a szálló, nyolc új és nyolc felújított épület. Fedett lovarda, szolgálati lakások, lakóépületek, istállók, széna- és szalmatároló, lóetető, mezőgazdasági gépszín, magtár épült. Kitisztítottuk az arborétumot, rendbetettük a lótemetőt, a tavat, parkosítottunk, szökőkút, játszótér épült.

 

Nagy örömöt okozott, hogy jutott idő a kovácsoltvas kapu és kerítés, szemetesek, irányítótáblák, térképek megtervezésére is.

 

A légifelvételek készítéséhez négyüléses orosz géppel szálltunk fel. Fentről igazi falu a hegyek közt.

 

Hódfarkú cserép, terméskő és Esterházy-sárga falak, fáradt szürkészöld nyílászárók. Törekedtünk a tájba illő, a lehető legszerényebb megoldásokra. Igyekeztünk megőrizni a majorság „nőtt” jellegét.

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

Sikerült végigvinni, a szállodánál is, hogy sehol nincs tetőtér-beépítés, hiszen ilyen a magyar mezőgazdasági építészetben nem létezett. Megmaradt a hagyományos padlás, nyugodt tetőfelületekkel.

 

Ezután a tulajdonos Franciaországba költözött, és ott építkezni kezdett.

 

Időközben a kis csikóistállót átalakítottuk csárdává, mert a szálló éttermén kívül szükség volt egy különteremként működő mulatóépületre.

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

A szállodán belül kialakítottunk egy kis verandás wellness részt, szaunákkal, merülőmedencével, jacuzzival, masszázzsal és konditeremmel.

 

Eltelt 15 év, és tavaly áprilisban rendezett az építtető egy jubileumi ünnepséget Szépalmán. Felolvastatta Magyarország új lkotmányának preambulumát, és elmondta döntését: Magyarország jelen helyzetében ezt az országot kívánja támogatni. Szembesült azzal, hogy a tíz éve Franciaországban épült épületek minősége sokkal rosszabb, mint a Szépalmán 15 éve épülteké, és emiatt is újra itt készül befektetni. Bocsánatot kért minden korábbi magyar résztvevőtől korábbi túlzott elvárásai miatt.

 

Mivel a szálloda, mint „zöld wellness” ragyogó kihasználtsággal működik, lehetőség nyílt bővítésekre. Őszre, az esős idő beálltáig elkészült a klubépület a csárda mellett. Gurigaháznak hívjuk, a föld alatt bowling, a kert szintjén biliárd, társasjátékhely, nyárra kandalló, a hideg időkre cserépkályha készült.

 

Idén nyáron átadtuk a Lovas Ligetet, a szállodától kissé távolabbi épületegyüttest: lovaspálya, körkarám, étterem, fedett játszóhely és lakóépületek épültek az óriási nyárfák alatt.

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

Megújult majorság, konferenciaközpont és lovasliget

 

Az alkalmazott megoldások Szépalmán hagyománykövetőek, törekszünk a tájba illő megoldásokra. Nincsenek építészeti trükkök, nincs teniszpálya, úszómedence, a közvilágítás minimális, nem akarunk konkurálni a csillagos éggel.

 

A tudatosan vállalt cél: gyönyörködés Isten teremtett világában.

 

A szálloda cseresznyefa berendezését 15 év után nem kellett trendibbé tenni. Szépalmán alapelv, hogy minden jó minőségben, időtálló kivitelben készüljön. Egyfajta időtlenség a cél. Azt látjuk, az emberek jól érzik magukat ebben az atmoszférában. A személyzetben is kicsi a fluktuáció. Szépalma 40 embernek ad munkát.

 

A térburkolat, kerti utak halszálkába rakott Barabás téglakőből és terméskőből készültek. A kerttervezés fő szempontja a Bakony természetes növényeinek telepítése, a lehető legkevésbé mesterséges környezet kialakítása volt.

 

A mai épületekhez képest szokatlanul sok kézműves dolgozott itt. A vizeshelységekben az egyszerű csempe burkolatot egyedi készítésű cementlap fríz díszíti. A Balaton-felvidékre és a Bakonyra jellemző meszelt vakolatdísz készült homlokzaton és belső terekben is.

 

Környékbeli mesterek 12 cserépkályhát és két kemencét, kandallót építettek néhány hónap alatt. Egyedi, natúr felületű kovácsoltvas fürdőszobai kiegészítőket, fogasokat készíttettünk. Széki asszonyok hímezték a modern formájú párnákat. Régi népi szőttesek kerültek az asztalokra, falakra, egyedi gyártású békési szőnyegek a padlóra. A könyvespolcokra édesapám könyvei kerültek.

 

Öröm volt látni, hogy léteznek a környéken olyan fiatal hagyományőrző kézművesek, mesterek, akik modern eszközökkel, a határidőket tartva, megbízhatóan dolgoznak.

 

Amikor a hihetetlen feszes ütemben épülő épületekben megjelentek ezek a mesterek, és a maguk időn kívüli békés tempójában elkezdtek dolgozni a házakban, dédelgették a munkájukat, azt vettük észre, hogy az építkezésen megszűnt a káromkodás, a munkások már nem dobták el a csikkeket, és valami meghatározhatatlan belső béke lett úrrá a munkában.

 

Tartottunk tőle, hogy a szállóhoz kapcsolódó épületekben, ahol nincs állandó személyzet, mi lesz ezeknek a kényes tárgyaknak a sorsa. Örömmel látjuk, hogy a hely szelleme mintha kötelezné a vendégeket, eddig nem volt ilyen gond.

 

A sörözős bowlingot is a modernet a régi hagyományossal keverve rendeztük be, guruló színes műanyag kagylófotelek és régi faládák, hímzett párnák egészítik ki egymást. Szeretik a vendégek, hogy Szépalma más.

 

Köszönet az építtetőnek a lehetőségért, hogy valamit mi, magyarok magunk előtt is bizonyíthattunk, és hűséges kollégáimnak, elsősorban Lasetzky Frigyesnek csendes és következetes munkájáért.

 

Szikszay Júlia

 

 


 

 

Építtető:

Szépalma - Gazda Kft.

 

Tervezők:

főépítész, építész tervező: Szikszay Júlia

építész munkatárs, műszaki ellenőr: Lasetzky Frigyes

épületgépész tervező: Molnár István

statikus tervező: Petrik Géza

elektromos tervező: Tarnay Mihály

kertépítész tervező: I. ütem: Kiss József, II. ütem: Torma Sarolta

költségvetés-készítő: Forray Györgyi

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013