With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Minden tej egészséges, a házi finomabb ...
2013. január 21.    
Minden tej egészséges, a házi finomabb lehet
Minden tej egészséges, a házi finomabb lehet

Magyarországon a legnépszerűbb a 2,8 %-os félzsíros tej, mert ennek még tej íze van. Az élvezeti értéke a kíméletesen pasztőrizált teljes tejnek vagy forralt házi tejnek magasabb. A kereskedelmi forgalomba kerülő tejek közül gészségügyi szempontból mindegyik biztonságos – olvasható a Tudatos Vásárló portálon megjelent cikkben.

élelmiszeripar, tej, kereskedelem

A tudatosvasarlo.hu áttekinti a különböző tejkezelési eljárásokat is:

 

UHT

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagy másnéven ultrapasztőrözést jelenti. Az eljárás során a tejet 135°C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna. Ez a technológia teszi lehetővé az aszeptikusan (csíramentesen), dobozba csomagolt tejek, tejszínek hosszabb ideig történő, hűtés nélküli tárolását. Tartósítószer egyikben sincs, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.

 

Pasztörizálás

Ennél sokkal kíméletesebb a pasztörizálás. Itt a hőkezelés 100°C alatt történik – zömmel 60-90°C között, és szemben a sterilizálással, nem törekszik az élelmiszerekben levő mikroorganizmusok teljes mértékű kiirtására. Az eljárásnak köszönhetően a mikrobaszám olyan mértékben megfogyatkozik, hogy fertőző hatás már nem jelentkezik, de az élelmiszerek minősége, élvezeti értéke sem csökken.

Kétféle pasztőrizálási módszert használnak. Lehet magas hőmérsékleten rövid ideig (legalább 72 Celsius fokon, 15 másodpercig), illetve alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig (legalább 63 Celsius fokon, 30 másodpercig). Ennek az eljárásnak köszönhetően a tej 6°C-on tartva 3-5 napig eláll.

 

ESL

Az ESL- (Extend Shelf Life) hőkezelés az UHT-technika és a pasztőrözés között áll. Lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135°C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Eredményeképpen nincs kellemetlen mellékíz, viszont meghosszabbodik az eltarthatósági ideje, 6°C alatt tárolva 14-21 napig is eltartható.

 

 

Homogenizálás

A homogenizálási eljárást a gyártók nagy része alkalmazza. Itt tulajdonképpen ú a tejzsírt érintő, pusztán fizikai behatásról van szó. A tejet egy kis résen átpréselik, ennek hatására a tejzsír összetöredezik. Emulgeált állapotban a tejben marad, de nem jön fel a tetejére.

 

A zsírtartalom beállítása

A nyerstej zsírtartalma átlagosan 3-5% között ingadozik. A tej feldolgozása során az üzembe érkező nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálással) választják le a tejzsírt, ebből lesz a tejszín. Ez a folyamat lehet teljes: amikor kettéválasztják a 0%-os zsírtartalmú tejet és a tejszínt, vagy részleges: amikor kívánt zsírtartalmú tejet ( pl. 2,8%, 3,5%. stb) és tejszínt nyernek a folyamat végén. Ezt az eljárást nevezik a tej beállításának. A 0%-os tejhez történő tejszín adagolásával bármilyen zsírtartalmú tej előállítható, és forgalomba hozható a szabályok betartásával.

 

Bővebb információk a Tudatos Vásárló cikkében: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/milyen-tej-van-dobozban

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013