With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Megoldások / „Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”
2011. május 23.    
„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”
„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”

Miért érdemes tudni, hogy hány alkatrészből áll egy traktor? Mekkora köze van a politikának a mezőgazdasági gépekhez? Miért nincs válság, ha van? Hogyan javíthatnak helyzetükön a vidéken élő emberek? Harsányi Zsolttal, az idén húsz éves, bajai székhelyű Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Axiál Kft.
gép, megújuló energia

 

– Húsz éves az Axiál. Ilyen kerek évfordulókon talán érdemes felidézni a kezdeteket: hogyan indították el feleségével közösen a céget? Miért gondolták úgy, hogy érdemes belevágni a vállalkozásba?

– Hogy miért…? Mert nem tudtunk mást tenni! Sose akartunk mi vállalkozók lenni. 1990-ben szereztem mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát Gödöllőn, utána egy évig dolgoztam a BKRFKV-nél, azaz a Bajai Kukoricatermelési Rendszer Fejlesztő Közös Vállalatnál, aztán sajnos tönkrement a cég. Akkor már megvolt az első gyerek, szerettünk volna másodikat, valamiből meg kellett élni. Tudtam, hogy mezőgazdasági gépalkatrészekre mindig van igény, és tudtam, hogy ezeket hol lehet beszerezni. Hetente kétszer jártam ki Csehszlovákiába. Elindultam vasárnap délután, másnap jöttem vissza, aztán néhány nap múlva még egyszer fordultam.

„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”– Az idei Axiál Szakmai Napokra kiadott sajtóanyag is felidézi, hogy a cég kezdeti 13 millió forintos forgalma 2001-re már elérte a 16 milliárd forintot, 2009-ben pedig az 57,2 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy több ezerszeresére nőtt az árbevétel. Erre szokták azt mondani: hát, ezek valamit nagyon tudnak… Mi az, amit tudnak?

– Tudtuk a szakmánkat, és megmaradtunk abban; nem kezdtünk el nem a szakmába vágó dolgokkal kereskedni, mint némelyek azokban az időkben. Én például tudtam, hogy egy traktor hatezer alkatrészből áll.

– Vagyis? Mások nem tudták?

– Mások csak legfeljebb 50-100 féle alkatrészt forgalmaztak, azokat, amikre a legnagyobb kereslet volt. Én meg tisztában voltam azzal, hogy vannak itt más alkatrészek is, amik ugyan nem kopnak olyan gyorsan, és ritkábban mennek tönkre – de ha mégis, akkor viszont nagyon kellenek. Nagy raktárkészletet tartottunk, új és új telephelyeket nyitottunk országszerte, hogy közel legyünk a vevőkhöz. Nem szórtuk el a pénzt, hanem fejlesztettünk. Mindjárt az elején kiváló kollégák csatlakoztak hozzánk, akik aztán további kiváló kollégákat hoztak. Az embereken múlik minden. Most több, mint ötszáz ember dolgozik az Axiálnál, legtöbbjük tehetséges és szorgalmas munkaerő. Én pedig nem akadályozom őket a munkában – ez is sokat jelent.

– Feltételezem, hogy a cég életében is fordulatot hozott a gazdasági válság, sok mindent újra kellett gondolniuk…

– Milyen válságról beszél?

– Nincs válság?

– Nézze, Kelet-Magyarországon, ahol nem működik a vízelvezető rendszer, és a szántóföldeket elönti a belvíz, ott vannak nehézségek. Nyugat-Magyarországon, ahol a dombokról lefolyik a víz, továbbra is remekül meg lehet élni a szántóföldi növénytermesztésből. Az állattenyésztést Magyarországon lényegében a támogatás tartja életben, egyébként nem éri meg. Tudom, mert az Axiál is tulajdonos több állattartó telepben.

– A vidéki vállalkozások sikerességében a komplexitást szokták kulcsfogalomként emlegetni: hogy a növénytermesztés, az állattartás, az energiatermelés, a biogázhasznosítás, vagy akár a turizmus és egyebek együtt, egymásra épülve működjenek.

– Mondok én még egy kulcsszót: kiszámíthatóság! Ez tűnik most a leggyengébb láncszemnek. Az energiatermelés akkor lehet vonzó a befektetők számára, ha lehet számítani arra, hogy az áramot valamilyen stabil áron át fogják venni. Ha egy biogáztelep engedélyezése belátható időn belül lezajlik, és nem kell hozzá húsz-huszonöt különböző engedély. Nyugat-Európában a biogáztelepeket gyakran az iskola mellé telepítik, hogy azzal lehessen megoldani a fűtést, Magyarországon egy ilyen telepet nem szabad 500 méternél közelebb tenni a település határához, tehát szállítási hőveszteséggel kell számolni. A tudásunk megvan, a gépeink megvannak, most már csak az kell, hogy ha reggel fölkelünk, lássuk, mit érdemes és mit nem érdemes csinálni.

– A válság…

– Ne beszéljünk már megint a válságról! Ez nem vezet sehova. Hogy nekünk 57 milliárd forintról 33 milliárdra csökkent a forgalmunk, az válság? És ezen keseregjünk? Szerintem inkább örüljünk annak, hogy 33 milliárdot így is elértünk, és gondolkozzunk azon, hogy mit fogunk csinálni.

– Épp azt akartam mondani, hogy a mezőgazdaság bizonyos értelemben jobban ellenállhat a válságnak, mint más ágazatok: az építkezést, vagy az autógyártást átmenetileg talán tudjuk nélkülözni, de az élelmiszer-termelést aligha.

– Ez így van: enni kell! Ha élelmiszer kell, akkor gépek is kellenek, és akkor telephelyeket is kell építeni, ami az építőiparnak is keresletet teremt. Az Axiál idén két telephelyet tud fejleszteni, telephelyenként 500 millió forintot szánva rá; sajnálom, hogy nem többet.

– Térjünk még vissza az energiatermelés kérdéseihez: ön szerint van ennek jövője? Vagy csak divatos téma, amiről mostanában éppen sokat beszélünk?

– Ezt a politika dönti majd el. Ahogy például az is kialakult, hogy nem kell itt cukrot termelnünk, majd megvásároljuk máshonnan; igaz, többet fizetünk érte, ha fölmegy az ára… Kérdés például az is: zavar-e minket, hogy fosszilis energiahordozókból, illetve atomenergiából tudjuk az ország energiaszükségletének nagy részét fedezni. Ha ez nem probléma, akkor maradhat minden úgy, ahogy van, akkor nem kell erőltetni a biogázüzemeket. Tény azonban, hogy tudunk előállítani bioenergiát. Csak az többe kerül. Mi biztosan nem fogunk arra menni, ahol zátonyra futhatunk. A lehetőség és a tudás megvan, a piac a politika döntésére vár.

– Az Axiál számára is van ebben lehetőség?

– Óriási lehetőség lenne! Tudnánk hozzá gépeket biztosítani: rakodógépeket, silózókat, trágyaszórókat, adagolókat, hozzá tudnánk járulni a motorok üzemeltetéséhez. De látni kell, hogy Magyarországon jelenleg nyolc darab biogázüzem működik, és csak pár tucat van tervezés alatt. Németországban hatezer működik! Nyolc üzemre nem épül iparág, nem keletkeznek munkahelyek ezrei, ezzel tisztában kell lenni.

„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”

– És hogyan érinti az önök tevékenységét az üzemanyagárak emelkedése? A világ olajkészletei egyre nehezebben elérhetőek, azaz a drágulás folyamata megállíthatatlannak tűnik. Biztos, hogy a mezőgazdaság fejlettsége egyet jelent a gépesítettséggel?

– A szántóföldek megművelése nem képzelhető el gépek nélkül, nem térhetünk vissza a hatökrös szekérhez. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy hektáronként 100 liter gázolajra van szükség, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk a duplájára emelkedik az üzemanyag ára, akkor se lesz több a termelési költség 10-15 százalékánál. Lehet, hogy ez növeli az élelmiszerek árát, de hát – mint az előbb mondtuk – enni kell, az emberek kénytelenek lesznek kifizetni az élelmiszereket. Én azon a véleményen vagyok, hogy a technika fejlődésével sok problémát meg lehet oldani. A Föld élelmezési gondjait is orvosolni lehetne azzal, ha a termelés hatékonyságát évi két százalékkal növelnénk, és bevonnánk a művelésbe a parlagterületeket. Nem félnék a gmo-növényektől sem. Mi, magyarok tiltakozhatunk ez ellen, de jobb, ha tudjuk: az a csirke, amit megveszünk a boltban, brazil gmo-szójából készült takarmányt kapott.

– „A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye” – olvasható a Henry Ford-idézet nagy betűkkel az Axiál-irodaházban. Rendben van, de akkor mi a cél? Mi a cél személyesen az ön számára? Ha provokatívan akarom kérdezni: miért nem adja el a céget, hogy inkább békésen éldegéljen valamilyen meleg égövi szigeten?

– Nemrég voltam 45 éves, korai lenne nyugdíjba vonulnom… Még sok tervem, sok ötletem van, amiket szeretnék megvalósítani. Szeretnénk még fejlődni, végül is még csak húsz éve csináljuk. A gyerekeink még tanulnak; egyszer talán átveszik tőlünk a céget. Mi mindent inkább érzésből döntöttünk el, ők már tudományosabban fogják csinálni. De ehhez még sokat kell tanulniuk.

– Tényleg: kaptak már vételi ajánlatot az Axiálra?

– Rendszeresen kapunk. Ezek az ajánlatok nem arról szóltak, hogy átvennék a céget, hanem tőkét hoznának, és nekem kellene tovább vinni az üzletet. De nekünk ez nem áll szándékunkban. Keressenek maguknak inkább egy rossz céget, és próbálják feljavítani, vagy alapítsanak újat.

– Hogyan látja a vidéken élő emberek helyzetét?

– Szerezzenek szakképzettséget! Ezzel segíthetnek magukon. Olyan szegény ember kevés van, aki ne tudna valamilyen szakmát megtanulni, különösen ha fiatal. Az Axiálnál minden évben 3 hét tanfolyamon kell részt venniük a szervizes fiúknak. Nem megy másképpen. Az 500 fős csapatunkból 136-an felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, nagy többségük gépészmérnök. Hol talál még ennyi diplomás embert egy kupacban?

– De a szakképzett embereket gyakran elszívják a nagyvárosok, főleg Budapest…

– Miért ne lehetne egy kisvárosban is szakképzett embereknek munkát adni? Ehhez persze az is kell, hogy – mint az Axiálnál történik – versenyképes fizetést is kell kínálni. Ha Budapestre mennének, akkor se kapnának többet. A tíz-húsz kilométeres körzetben található falvakból pedig be lehet járni dolgozni, nincs azzal semmi gond. Fél órán belül beérnek, és ha hárman-négyen ülnek be egy autóba, már nem drágább, mint ha busszal járnának. Szakképzett emberek kellenek! Az olcsó tömegmunkából sajnos nem lehet, legalábbis nagyon nehéz megélni.

Bethlenfalvy Gábor

 

 

 


 

Húsz év

Az 1991-ben Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt által alapított vállalkozás az első években kizárólag alkatrészek forgalmazásával foglalkozott, 1995-ben mezőgazdasági gépekkel és azok szervizelésével, 2004-ben pedig építőipari gépekkel bővítették kínálatukat. 2010-ben az Axiál Kft. a HVG 500 legnagyobb forgalmú hazai vállalata között a 128. helyre került 57,2 milliárd forintos nettó árbevételével. Kapcsolt vállalkozásokon keresztül tevékenysége túllépte az országhatárokat is, jelen van Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is. A magyar vállalkozások számára szállított több százezer tonna alkatrész, a mintegy 21 ezer új és közel 10 ezer használt gép, a több ezer megjavított vagy felújított gép, valamint a közel egymillió bérgépüzemóra mellett még fontosabb eredménynek tekintik, hogy mintegy 21 ezer olyan mezőgazdasági és építőipari cég tevékenykedik ma Magyarországon, amelyik kitartóan és visszatérően vásárol gépet, illetve műszaki szolgáltatást az Axiáltól.

„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”

A felső képen az Axiál első telephelye, húsz évvel ezelőtt. Az alsó képen a 2011. márciusi Szakmai Napok a bajai telephelyen, ahol 22 gépújdonságot mutattak be az Axiál kínálatából

„Mondok egy kulcsszót: kiszámíthatóság!”

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Axiál Kft. Axiál Kft. Sokoldalú, megbízható traktor a családi gazdaságba Sokoldalú, megbízható traktor a családi gazdaságba Szalmabálázó gép – eltömődés nélkül Szalmabálázó gép – eltömődés nélkül
Veterán traktorok majálisa 2012-ben is Veterán traktorok majálisa 2012-ben is Az őszibúza-vetőmaggal együtt juttatták ki a műtrágyát a földre Az őszibúza-vetőmaggal együtt juttatták ki a műtrágyát a földre Új Axiál-telephely épült Dombóváron Új Axiál-telephely épült Dombóváron
Négy elemből álló Axiál-program a jövő szakembereiért Négy elemből álló Axiál-program a jövő szakembereiért Látogatói csúcs és jó piaci hírek a bajai Axiál Szakmai Napokon Látogatói csúcs és jó piaci hírek a bajai Axiál Szakmai Napokon X. Axiál Gépkezelői Olimpia X. Axiál Gépkezelői Olimpia
Folytatódik az Axiál telephelyfejlesztési programja Folytatódik az Axiál telephelyfejlesztési programja Takarékos talajművelés összecsukható tárcsás lazítóval Takarékos talajművelés összecsukható tárcsás lazítóval

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013