With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Kiemelt ajánlatok / Szagmentesítés a gyakorlatban
2013. február 26.    
Szagmentesítés a gyakorlatban
Szagmentesítés a gyakorlatban

Az erős, elviselhetetlen szag gyakran nagy proléma szennyvíz- és szeméttelepek, bizonyos élelmiszeripari technológiák környezetében. Ez egészségkárosodást, de gazdasági hátrányokat is okozhat. A bemutatott technológia megoldás ad a szaggal szennyezett környezetű ingatlanok tehermentesítésére.

Terracell Kft.
élelmiszeripar, környezetvédelem, állattartás, szennyvízkezelés, közmű, hulladékkezelés

 

A szagérzékelés

 

Csábító, étvágygerjesztő illat, vagy kellemetlen, akár elviselhetetlen bűz? Bizonyos mértékig beállítódás, azaz pszichés állapot kérdése, hogy mikor mit milyennek értékelünk.

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

 

A szag részben szubjektív érzet. Például egyes sajtok, illetve egzotikus gyümölcsök illatanyaga szinte teljesen megegyezik egy agyonviselt, műanyag edzőcipőjével, de tekinthetjük akár a fokhagyma jellegzetes szaganyagát is, amit éhesen, étkezés előtt többnyire kellemesnek találunk, de ha valaki mellettünk egy váróteremben hosszabban ilyen illatot áraszt, azt elviselhetetlennek tartjuk.

 

A szagingerek feldolgozásának módját még nem teljesen fejtette meg a tudomány, de leszögezhető, hogy bizonyos szagok, tartósan bármilyen pszichés állapotban is vagyunk, nagyon kellemetlenek, elviselhetetlennek, sőt, folytonos irritációt, rossz hangulatot, de akár rosszullétet is okozhatnak.

 

Így a zavaró szagok ellen védekeznünk kell. Bizonyos esetekben a szag forrása megszüntethető – eltávolítható, lezárható stb. –,panerai replica watches uk de amikor ez nem oldható meg, a levegőben terjedő kellemetlen szagot alkotó vegyületeket kell közvetlenül célba vennünk.

 

A kellemetlen szagok főbb csoportjai

 

Zsírsavak: Ezek a szagok elsősorban testszag, élelmiszeripari technológiák (olivaolaj-gyártás, fermentálás) kísérőjelenségei. Ez talán a legkevésbé agresszív, problematikus csoport.

 

Kénes vegyületek: Ezek a szagalkotók főleg szerves kén tartalmú vegyületek – pl. merkaptánok – melyek anaerob bomlás következményei. A rothadó zöldség, bomló testek, bizonyos bélgázok, szemét, szennyvíztelepek, bizonyos gyártási technológiák stb. szaga tartalmaz ilyen, szerves kén tartalmú vegyületeket.

 

Ionos nitrogén vegyületek: jellemzően aminosavak és alkotóik. Ezeket a szagokat többnyire rothadó tetemek, vagy a vizelet bocsátják ki. Ez a csoport a leginkább problematikus, mivel ez generálja az emberi orr számára legelviselhetetlenebb szagérzetet, illetve a szag még agresszívebb lehet, ha az ebbe a csoportba sorolt vegyületekben az aktív nitrogént foszfor, vagy szelén molekulák helyettesítik.

 

 

A védekezés elméleti megoldásai

 

A védekezés elsőrendű célja nyilván az, hogy egy adott területen ne legyen érezhető a kellemetlen, irritáló szag. Tehát ha nem megoldható az, hogy ne legyenek kémiai anyagok a minket körülvevő levegőben, akkor az az elsőrendű cél, hogy azok legalább ne legyenek érzékelhetőek.

 

A szagok elleni védekezés azért összetett feladat, mert maguk a szagok is többnyire összetett hatásokból erednek. Sok légnemű (gőz, gáz) állapotú vegyület együttes hatása adja a szagérzékelést. Gondoljunk például egy szórakozóhelyre, ahol izzadságszag keveredik földre löttyent és ott erjedő sör szagával, esetleg még a nem jól szellőztetett WC-k is „színesítik” a szagképet, és ha mindezt olcsó parfümök illata koronázza, akkor egészen penetráns szaghoz juthatunk, ami nem feltétlenül növeli üzletünk forgalmát vagy a márkánkhoz való kötődés mértékét. Vagy ha az közelebb áll hozzánk, akkor képzeljünk csak el egy vasúti kocsit, ahol ugyancsak dezodorok, test- és ételszag keverednek a többnyire nem kellemes takarítószerek agresszív illatosítóival.

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

 

Sajnos igen kis mennyiségű aktív anyag is képes az orrunk számára jól érzékelhető jelzést adni. Orrunk mintegy ezer speciális receptora már néhány molekulát is képes érzékelni, így sokszor a tisztaság önmagában nem elég a szagok eltüntetésére. Például egy agyontakarított szórakozóhelyen is maradhatnak a padló fugáiban, a fa vagy textil berendezési tárgyakban olyan vegyületcsoportok, melyek jelentős mennyiségű szagmolekulát bocsátanak ki.

 

 

A védekezés módjai

 

Semlegesítés: Ez a technika a szagérzékelést okozó aktív vegyületeket passzívája, blokkolja. Leköti a szabad gyököket, ezáltal ezek a molekulák nem képesek többé stimulálni a szaglóhámot.

 

Kiegyensúlyozás: Kiegyensúlyozásnak nevezzük azt, a még tudományosan kevésbé kutatott területet, ahol a szagok „ellentétpárjait” állítjuk be megfelelő koncentrációban. Az így kialakuló összetett hatás összezavarja a szagüzenet továbbítását, azonosíthatatlanná teszi agyunk számára a szagingert, aminek következtében az érzékelés elmarad.

 

Csillapítás: Ez az eljárás egyfajta lassú lebontás, mely párosul a „levegő kimosása” nevű effekttel. Ebben az esetben a kijuttatott, vízben oldott semlegesítő vegyület, parányi páracsöppjei ejtik foglyul – többnyire elektrosztatikusan – a kérdéses szagmolekulát. A parányi vizes elegyben azok elveszítik hatásukat, egyesülnek, passziválódnak, lebomlanak.

 

Lebontás: A szagsemlegesítő eljárásban alkalmazhatóak szerves – enzimes és egyéb természetes, biológiai alapú – anyagok, melyek az elsősorban szerves eredetű (gyakran éppen bomlásból származó) szagot okozó vegyületeket, tovább bontják úgy, hogy az eredményül adódó anyagok már kevéssé aktívak, a szagérzékelésre nem hatnak.

 

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

 

A Terracell Kft. széles spektrumban kínál megoldást a kellemetlen szagok elleni küzdelemhez: a szag forrása, típusa, a terület méretei szerint eltérő megközelítési módszereket alkalmaz. Olyan komplex vegyi-, illetve biológia hatóanyagokat kínál, melyek a fenti 4 hatásmechanizmus, adott szagforrásra specializált elegyei.

 

Szerencsés módon egy-egy tipizált szagforrás általában nagyon hasonló összetevőket bocsát ki. A szeméttelepek szaga például többnyire hasonló alkotóktól ered, így egy-egy szagforrástípusra már kipróbált, tipizált technológiai elegyet tudunk ajánlani.

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

 

A kínált szagsemlegesítő anyagok neutrálisak, vízben oldódó, lebomló, mérgező anyagot nem tartalmazó vegyületkomplexek, melyeket 10-től akár 50-szeres hígításban, megfelelően porlasztva, adagolva és időzítve juttatnak a szag keletkezési helyének légterébe, illetve a szag miatt problematikus térbe, helységbe.

A kijuttatás módja a kézi pumpától, a nagy-nyomású automatizált evaporizációig változóan, a hely igényeihez igazodik.

 

Gyakorlati példák

 

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

Szennyvíztelepek, szennyvíziszap-szárítók, víztelenítők; ezek tárolása, szállítása

 

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

Kommunális szemétlerakók, ezek folyadékfázisának feldolgozása; szemétgyűjtő járművek mosása; komposztáló; veszélyes hulladéktelepek; szemétégetők; dögtemetők.

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

Szennyvízátemelők, állattartás és trágyatavai, bőrfeldolgozás, szerves kémiai üzemek, katasztrófavédelmi havária operációk, tűzhelyszínek, szeméttárolók/társasházak, boltok, irodák stb.

 

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

Konyhák, élelmiszerüzemek szellőzőcsövei, egyéb szellőzőcsövek, mint például: krematóriumok, vegyi üzemek szellőző, elszívó rendszerei

 

 

Szagmentesítés a gyakorlatban

Szórakozóhelyek, várótermek, tömegközlekedés, plázák, mozik, hotelek, egészségügy, időskorúak ellátó intézményei, edzőtermek, sportlétesítmények, uszodák, illetve ezek öltözői stb.

 

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Esővízszikkasztó rendszerek kis- és nagyfelhasználóknak Esővízszikkasztó rendszerek kis- és nagyfelhasználóknak Terracell Kft. Terracell Kft.

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013