With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Tartósan alacsony gabonaárakra kell számítanunk?
2013. október 2.    
Tartósan alacsony gabonaárakra kell számítanunk?
Tartósan alacsony gabonaárakra kell számítanunk?

Bajba kerülhetnek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások, melyek szerint a búza, valamint kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Ezáltal ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen - írja a Magro.hu elemzése.

mezőgazdaság, kereskedelem, vállalkozás, gabona

A Magro.hu Kft. az alábbi elemzést juttatta el szerkesztőségünkhöz:

 

A búza betakarítása már befejeződött, a kukoricáé még folyamatban van. A megtermelt őszi búza mennyisége valamivel a sokéves átlag felett alakult, elérte az 5,1 millió tonnát – láthattuk a KSH legfrissebb jelentésében. A kukoricából, pedig a sokéves átlagot, várhatóan 6,7 millió tonna terményt takaríthatnak be idén a gazdák – a NÉBIH becslése alapján.

 

Az eredmények átlagosak: volt már jobb is, rosszabb is, említésre sem méltó – mondhatnánk, de érdemes más szemszögből is megvizsgálni a kérdést!

 

A Magro.hu online mezőgazdasági piactéren az elmúlt 1 évben több mint 2 millió tonna gabona fordult meg, és ezek összesített adatai alapján mind az étkezési-, mind a takarmány búza ára folyamatosan csökkent a 2012-es betakarítás óta a hazai piacon. És a világpiacon sem történt ez másként.

 

Tartósan alacsony gabonaárakra kell számítanunk?

 

Ennek ellenére sokakat meglepetésként ért, hogy az idei aratás után milyen alacsony árszint alakult ki: 45 ezer Ft tonnánként. Hol vannak már a tavalyi 65 ezer Ft-os árak?!

Kukoricafronton sem jobb a helyzet: az egész éves árfolyamesés után várhatóan 50 ezer Ft lehet az új termés ára. Tavaly jóval többre értékelték a tengerit.

 

És itt jelentkezik a probléma, ha a gazdák a jelenlegi árszinten értékesítik akár a búzát, akár a kukoricát, az átlagos egy hektárra jutó mintegy 200 ezer Ft termelési költséget figyelembe véve alig keletkezik haszon. És ezen még a területalapú, hektáronként hozzávetőlegesen 233 eurós támogatás is csak mérsékelten javít.

 

A Magro.hu gabonapiaci szakértője, Németh István szerint pedig érdemi változás nem várható és ennek alátámasztására elég, ha a tőzsdék árait vesszük alapul: a BÉT határidős piacán mind a malmi, mind a takarmány búza decemberi ára 45 ezer Ft-on áll, a takarmánykukorica pedig mintegy 42 ezer Ft-ba kerül ugyanerre az időszakra. A chicagói (CME/CBOT), illetve a párizsi ártőzsdén (MATIF) hasonló tendenciák figyelhetők meg.

 

Mitől függnek a terményárak Magyarországon? A Magro.hu gabonapiaci szakértői részletesen elemezték az elmúlt 2 év hazai és nemzetközi gabonaárait, azok változását és kapcsolatuk erősségét az időjárás és a belföldi események tükrében. „Azt tapasztaltuk, hogy a magyar búza és kukorica ára legerősebben a külföldi árakkal korrelál, a hazai időjárásnak és más eseményeknek (pl. belvíz) az árakra való hatása elenyésző. Mivel tehát az árakat lokális szinten befolyásolni nem tudjuk, a legjobb, ha elfogadjuk ezt és alkalmazkodunk hozzá” – mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője, és gabonapiaci szakértője.

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013