With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Hírek / Újabb százezer hektár állami földterületet adnak ...
2013. augusztus 13.    
Újabb százezer hektár állami földterületet adnak haszonbérbe
Újabb százezer hektár állami földterületet adnak haszonbérbe

Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el – közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára. E birtoktesteknél kiemelten fontos szerepe van a természetvédelmi kezelésnek.

mezőgazdaság, környezetvédelem, termőföld, pályázat

A májusi 40 ezer hektár után ezzel 140 ezerre emelkedik a "Földet a gazdáknak" program keretében haszonbérletbe vehető, nemzeti parki vagyonkezelésben lévő terület nagysága.

 

A birtokméretekkel kapcsolatban elmondta: szántóterületek esetében 25-30 hektár az átlag, legelők esetében 65-70. Ezt a programot kifejezetten a kis, közepes családi gazdálkodók számára írták ki – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány szándéka, hogy a földterületek használatát illetően a nagybirtok és a közepes családi birtok jelenlegi 50-50 százalékos aránya 80 százalékra változzon a családi gazdaságok javára. Természetesen van létjogosultsága a nagybirtoknak is, de „ennek kerete 20 százalék” – fűzte hozzá.

 

Az államtitkár felidézte: a kormány júliusi döntése értelmében lehetőség nyílik arra, hogy minden 100 hektár fölötti birtoktestre több nyertest is hirdessenek.

 

A nemzeti parki igazgatóságok esetében olyan védett természeti területek jelennek meg a felhívásokban, amelyek kezelése, természetkímélő hasznosítása jelenleg is haszonbérleti szerződések útján biztosított. A hatályos haszonbérleti szerződések döntő része – mintegy 90 százaléka – jövő augusztusban jár le. Az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő területek 54 százalékán – 156 ezer hektáron – végzik jelenleg is haszonbérleti szerződések útján, gazdálkodók bevonásával a természetvédelmi kezelést.

 

 

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti parkok földjeinek meghirdetése – a minisztérium iránymutatásait és az egyes parkok sajátosságait figyelembe véve – egységes szempontok szerint történik, a program a környezetügyért felelős államtitkárság, az állami földprogramért felelős államtitkárság, valamint a nemzeti parkok igazgatóságainak szoros együttműködésében valósul meg.

 

Az igazgató hangsúlyozta: ezeknél a birtoktesteknél kiemelten fontos szerepe van a természetvédelmi kezelésnek, hiszen védett növény- és állatfajok találhatók rajta. Hozzátette: a bérlőket számos módon segítik majd, többféle formában is kapnak tájékoztatást, az előírások betartását az igazgatóságok munkatársai is segítik, ugyanakkor az ellenőrzésekre is hangsúlyt fektetnek. Füri András elmondta: a 14 ezer hektáros DINPI esetében összesen mintegy ötezer hektárt írnak ki két ütemben. A májusi első részben 16 birtoktestet hirdettek meg 1214 hektáron, a második ütemben 104 birtoktest kerül kiírásra mintegy 3800 hektáron, a szerződések a DINPI-nél döntően 10 évre szólnak.

 

A nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületekről az igazgatóságok honlapjáról lehet tájékozódni.

 

(MTI)

 

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013