rolex replica watches

replica watches

 

With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Főoldal / Megoldások / Újra nagyobb területen terem a hazai ...
2013. augusztus 4.    
Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye
Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye

Drasztikusan csökkent az elmúlt 20 évben a valamikor 10 ezer hektárt is meg-haladó dinnye termőterület. A 2011-es mélypont után azonban ismét emelkedik a termelés, a becslések szerint idén 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 5600 hektáron terem görögdinnye. Ennek csaknem fele Békés megyé-ben, Medgyesegyházán és környékén található. Jelentősebb termesztés folyik még Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben.

Syngenta Növényvédelmi Kft.
mezőgazdaság, növénytermesztés, kertészet, görögdinnye

A Békés megyei löszháti földek, és az ottani napsütéses órák száma olyan kiváló kombi-nációját adják a magyar dinnye termesztési körülményeinek, amely nemigen található meg a világ más tájain, hangzott el a Syngenta Kft. medgyesegyházi görögdinnye fajta és technológiai bemutatóján.

 

Mint megtudtuk: idén az elhúzódó tél nehézségeket okozott, ezért a szüret is később kezdődött. A hűvös, csapadékos időjárás nagyon kevés szabadföldi kertészeti kultúrának kedvez, a dinnyeféléknek sem. A melegigényes görögdinnye különösen megszenvedi a hideget. Idén minden megtörtént a dinnye ellenében, hangzott el az előadásokon.

 

A termelők április 20-ig nem tudták kiültetni a palántáikat a folyamatos esőzések miatt. A hideg ellen fóliaalagúttal betakart palántákra pedig kánikulai hőség érkezett. A kitakarás után a növényekre újabb 2 hetes hűvös idő érkezett. A legyengült állományokban hamar felüti fejét néhány, a görögdinnyére jellemző gombabetegség. Aki nem védekezett időben, elveszítette a lombot, s ezzel a nagy termés esélyét. Az idei évben komoly nyomás van levéltetvek, atkák által a rovarok elleni védekezés terén is.

 

A dinnyének és a dinnyefogyasztásnak is az tesz jót, ha végig a nyár folyamán süt a nap. A termelők tudnak öntözni, ha kevés a csapadék, viszont a napsütést, amely elengedhetetlen, nem tudják produkálni. Habár a tavaszi, kora nyári időjárás nem fo-gadta kegyeibe a görögdinnyét, az elmúlt hetek napsütéses időjárása sokat kompenzált a későbbi ültetésű állományoknál, ott magas hozamokra és kiváló minőségre lehet számítani. Mindent egybevetve átlagos vagy annál valamivel kisebb termés lehet idén – mondta Antal Gyula kampánymenedzser.

 

A hazai termelőknek az importtal is küzdeniük kell. A szakemberek figyelmeztetnek: a több ezer kilométerről érkező áru mindig kompromisszumokat eredményez, hiszen nem teljes érettségben szedik le ahhoz, hogy bírja a szállítást. Sokan nem tudják, de a görög-dinnye nem utóérő gyümölcs. Cukortartalma már nem változik a szedés után, csak a színe lesz sötétebb.

 

Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye

 

"Mindemellett a magyarországi termés növényvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb" – húzta alá Wábel János, a rendezvény egyik előadója, a Syngenta Dél-Magyarországi Régió Vezetője. - A termelők magas szintű tudása és az uniós növényvédőszer felhasználási szabályok miatt bátran fogyasztható, míg ez a nehezen ellenőrizhető beszerzésű termékek esetében nem mindig mondható el. 2012-ben 8000 tonna import áru érkezett be az országba. Évenként változóan, de időben először a Közel-Keletről, Jordániából, Iránból, majd Spanyolországból, Görögországból, később Macedóniából érkezik hozzánk görögdinnye. Ne feledjük, a magyar dinnyetermesztés produktuma meghaladja a magyarországi dinnyefogyasztást. Az exportpiacainkra minél több dinnyét kell eljutatnunk ahhoz, hogy sikeres évet zárjunk. Lengyelország és Németország a két fő vásárlónk, mellette a balti államok, Csehország és Szlovákia is megbecsült vevőink. Mivel az idei magyar betakarítás később indult, vélhetően több lesz az import mennyisége az év végi statisztikai számokban is.

 

A görögdinnye egyébként nemcsak finom, édes, lédús, de igen értékes az emberi szerve-zet számára. A tudatos fogyasztó ismeri a likopin fontosságát szervezetünk védekezőké-pességét tekintve. Sokan nem tudják, de a dinnye likopintartalma olyan formában van jelen, ami nagyon könnyen felszívódik. Szemben az elsőszámú likopinforrásként számon tartott paradicsommal, amely csak megfőzve tud hasznosulni.

 

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: évtizedek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi gazdákkal. Segítik őket hazai és európai információkkal, technológiai ismeretekkel. Rendszeresen tartanak különböző szakmai esteket, a medgyesegyházihoz hasonló rendezvényeket és sok termelőnek biztosítanak lehetőséget az új fajták kipróbálására a piaci bevezetést megelőzően, hisz közös érdek, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, vagy növeljék a versenyképességüket.

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Közepes vagy erős kukoricabogár-kártétel várható 2012-ben Közepes vagy erős kukoricabogár-kártétel várható 2012-ben Syngenta Növényvédelmi Kft. Syngenta Növényvédelmi Kft. Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina
Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika- és paradicsomtermelőket Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika- és paradicsomtermelőket Kiváló gabonatermést várnak idén a szakemberek Kiváló gabonatermést várnak idén a szakemberek Az időjárás ellenére jó a csemegekukorica-termés Az időjárás ellenére jó a csemegekukorica-termés

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 

 

RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013