With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Megoldások / Újra nagyobb területen terem a hazai ...
2013. augusztus 4.    
Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye
Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye

Drasztikusan csökkent az elmúlt 20 évben a valamikor 10 ezer hektárt is meg-haladó dinnye termőterület. A 2011-es mélypont után azonban ismét emelkedik a termelés, a becslések szerint idén 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 5600 hektáron terem görögdinnye. Ennek csaknem fele Békés megyé-ben, Medgyesegyházán és környékén található. Jelentősebb termesztés folyik még Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben.

Syngenta Növényvédelmi Kft.
mezőgazdaság, növénytermesztés, kertészet, görögdinnye

A Békés megyei löszháti földek, és az ottani napsütéses órák száma olyan kiváló kombi-nációját adják a magyar dinnye termesztési körülményeinek, amely nemigen található meg a világ más tájain, hangzott el a Syngenta Kft. medgyesegyházi görögdinnye fajta és technológiai bemutatóján.

 

Mint megtudtuk: idén az elhúzódó tél nehézségeket okozott, ezért a szüret is később kezdődött. A hűvös, csapadékos időjárás nagyon kevés szabadföldi kertészeti kultúrának kedvez, a dinnyeféléknek sem. A melegigényes görögdinnye különösen megszenvedi a hideget. Idén minden megtörtént a dinnye ellenében, hangzott el az előadásokon.

 

A termelők április 20-ig nem tudták kiültetni a palántáikat a folyamatos esőzések miatt. A hideg ellen fóliaalagúttal betakart palántákra pedig kánikulai hőség érkezett. A kitakarás után a növényekre újabb 2 hetes hűvös idő érkezett. A legyengült állományokban hamar felüti fejét néhány, a görögdinnyére jellemző gombabetegség. Aki nem védekezett időben, elveszítette a lombot, s ezzel a nagy termés esélyét. Az idei évben komoly nyomás van levéltetvek, atkák által a rovarok elleni védekezés terén is.

 

A dinnyének és a dinnyefogyasztásnak is az tesz jót, ha végig a nyár folyamán süt a nap. A termelők tudnak öntözni, ha kevés a csapadék, viszont a napsütést, amely elengedhetetlen, nem tudják produkálni. Habár a tavaszi, kora nyári időjárás nem fo-gadta kegyeibe a görögdinnyét, az elmúlt hetek napsütéses időjárása sokat kompenzált a későbbi ültetésű állományoknál, ott magas hozamokra és kiváló minőségre lehet számítani. Mindent egybevetve átlagos vagy annál valamivel kisebb termés lehet idén – mondta Antal Gyula kampánymenedzser.

 

A hazai termelőknek az importtal is küzdeniük kell. A szakemberek figyelmeztetnek: a több ezer kilométerről érkező áru mindig kompromisszumokat eredményez, hiszen nem teljes érettségben szedik le ahhoz, hogy bírja a szállítást. Sokan nem tudják, de a görög-dinnye nem utóérő gyümölcs. Cukortartalma már nem változik a szedés után, csak a színe lesz sötétebb.

 

Újra nagyobb területen terem a hazai görögdinnye

 

"Mindemellett a magyarországi termés növényvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb" – húzta alá Wábel János, a rendezvény egyik előadója, a Syngenta Dél-Magyarországi Régió Vezetője. - A termelők magas szintű tudása és az uniós növényvédőszer felhasználási szabályok miatt bátran fogyasztható, míg ez a nehezen ellenőrizhető beszerzésű termékek esetében nem mindig mondható el. 2012-ben 8000 tonna import áru érkezett be az országba. Évenként változóan, de időben először a Közel-Keletről, Jordániából, Iránból, majd Spanyolországból, Görögországból, később Macedóniából érkezik hozzánk görögdinnye. Ne feledjük, a magyar dinnyetermesztés produktuma meghaladja a magyarországi dinnyefogyasztást. Az exportpiacainkra minél több dinnyét kell eljutatnunk ahhoz, hogy sikeres évet zárjunk. Lengyelország és Németország a két fő vásárlónk, mellette a balti államok, Csehország és Szlovákia is megbecsült vevőink. Mivel az idei magyar betakarítás később indult, vélhetően több lesz az import mennyisége az év végi statisztikai számokban is.

 

A görögdinnye egyébként nemcsak finom, édes, lédús, de igen értékes az emberi szerve-zet számára. A tudatos fogyasztó ismeri a likopin fontosságát szervezetünk védekezőké-pességét tekintve. Sokan nem tudják, de a dinnye likopintartalma olyan formában van jelen, ami nagyon könnyen felszívódik. Szemben az elsőszámú likopinforrásként számon tartott paradicsommal, amely csak megfőzve tud hasznosulni.

 

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: évtizedek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi gazdákkal. Segítik őket hazai és európai információkkal, technológiai ismeretekkel. Rendszeresen tartanak különböző szakmai esteket, a medgyesegyházihoz hasonló rendezvényeket és sok termelőnek biztosítanak lehetőséget az új fajták kipróbálására a piaci bevezetést megelőzően, hisz közös érdek, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, vagy növeljék a versenyképességüket.

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Közepes vagy erős kukoricabogár-kártétel várható 2012-ben Közepes vagy erős kukoricabogár-kártétel várható 2012-ben Syngenta Növényvédelmi Kft. Syngenta Növényvédelmi Kft. Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina
Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika- és paradicsomtermelőket Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika- és paradicsomtermelőket Kiváló gabonatermést várnak idén a szakemberek Kiváló gabonatermést várnak idén a szakemberek Az időjárás ellenére jó a csemegekukorica-termés Az időjárás ellenére jó a csemegekukorica-termés

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013