Vidék és Gazdaság


Biztató jelek a szállodapiacon

Az itthoni turizmust erősítheti a szakértők által jósolt viszonylag magas euróárfolyam, ami a magyarokat inkább belföldi utakra sarkallja, egyúttal a külföldieknek olcsóbbá teszi a magyarországi tartózkodást. A SZÉP kártya szintén népszerű; tavaly az utalványszámlákra feltöltött összeg meghaladta a 70 milliárd forintot, melyből eddig4 milliárdot költöttek el.

A KSH adatai szerint 2012-ben Magyarországon mind a vendégek mind a vendég-éjszakák száma növekedett az előző évhez képest, előbbi 3,6, utóbbi 4,8 százalékkal, ezzel új csúcsot érve el. Ezen belül a belföldi vendégforgalom gyakorlatilag stagnált, a külföldiek vendégforgalma viszont 8%-ot meghaladó mértékben nőtt. A szállodák átlagon felül teljesítettek, ezen belül továbbra is a négycsillagosok rendelkeznek kiemelkedő teljesítménnyel, itt a külföldi vendégéjszakák növekedése meghaladta a 18%-ot. A balatoni üdülőkörzet is jó évet zárt, mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma nőtt, összességében 2,5%-kal – állapítja meg a Colliers International tanácsadó cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Budapesten a vendégek és vendégéjszakák száma évtizedes csúcsot ért el, előbbi meghaladta a 3 millió vendéget, utóbbi pedig a 7 millió vendégéjszakát. Azonban árnyalja a képet, hogy mindez egy jelentős kapacitásbővülés mellett történt, a szobaárak viszont csak a 2005-ös szint körül alakultak. Figyelembe véve az inflációt az összkép tovább romlik, mindazonáltal a jelek bíztatóak. Ha tovább nő a vendégek száma, valamint a regionális összehasonlításban is alacsony szobaárak is növekedésnek indulnak, a hotelek jövedelmezősége ismét egészséges szintet érhet el. Van még lehetőség bővülésre, hiszen Prága kétszer több látogatót fogad Budapestnél, míg Bécs 60%-kal több látogatóval büszkélkedhet.

Az itthoni turizmust erősítheti a szakértők által jósolt viszonylag magas euró árfolyam, ami a magyarokat inkább belföldi utakra sarkallja, egyúttal a külföldieknek olcsóbbá teszi a magyarországi tartózkodást. A SZÉP kártya szintén népszerűségnek örvend, tavaly az utalványszámlákra feltöltött összeg meghaladta a 70 milliárd forintot, melyből eddig a kártyabirtokosok 44 milliárdot költöttek el.

A nemzeti légitársaság csődje érdekes helyzetet idézett elő, talán a vártnál kevésbé csökkent a reptér forgalma, azonban az üzleti utazók kiesését főleg a fapados járatokkal érkező turisták pótolták. Ez inkább az alacsonyabb árkategóriájú szállodákra volt kedvező hatással.

2012-ben 6 új szálloda (+1 újranyitás) kezdte meg működését Budapesten, 550 új szobával bővítve a kínálatot. „Ez valamivel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt és ezzel valószínűleg egy időre megszűnik az új kínálat, még ha félbehagyott fejlesztések továbbra is vannak a piacon. 2013-ban nem várjuk új hotel megnyitását a fővárosban, egyedül a Rácz Hotel régóta húzódó átadására van némi esély.”

Vidéki szállodafejlesztések – legyen szó új, felújítás vagy bővítés alatt álló épületekről - továbbra is jelen vannak a piacon és szinte mind uniós pályázat segítségével valósul meg. Többnyire kisebb szállodákról beszélhetünk, 1-2 kivétel akad, például a tavaly átadott ETO Park Hotel vagy a várhatóan idén nyíló Four Points by Sheraton. „A jövőben tovább folytatódhat ez a tendencia, hiszen az Új Széchenyi Terv keretein belül 142 milliárd forint értékben kezdődhetnek el turisztikai fejlesztések, melyből 25 milliárd forint összértékű üzleti célú szálláshelyfejlesztés kapott 16,5 milliárd forint támogatást – emlékeztet a Colliers elemzése.


© Minden jog fenntartva.