Vidék és Gazdaság


Tervek a háztáji gazdálkodás újraindítására

A minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget a háztáji gazdálkodásban – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Vetőmagjuttatással, az állattartás támogatásával, valamint az integráció segítésével kívánják támogatni a háztáji gazdálkodás újraindítását.

A háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter Budapesten, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

A program lebonyolításában a szaktárca számít a NAK tevékeny szakmai közreműködésére is – jelezte a miniszter. Mint mondta, a VM számára a NAK első számú partner. Mivel sok lényeges javaslat – így az új földtörvényé is – van az Országgyűlés előtt, a szaktárca havonta, kéthavonta egyeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, ha pedig szükséges, még gyakrabban - tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szintén azt emelte ki, hogy a minisztérium és a köztestület között rendszeres lesz a felsőszintű véleménycsere a jövőben. A szerdai egyeztetés témái közül kiemelte a tanácsadói rendszer szervezettebbé tételének szükségességét, valamint a kamarai tanácsadói rendszer további működtetésének igényét. Az év végével ugyanis megszűnik a tanácsadói hálózat működtetését biztosító uniós forrás, a köztestület ezért a minisztérium támogatását kérte a hálózat további fenntartásához.

A NAK elnöke elmondta: megvitatták azt is, hogy a kamara milyen adatokat kérhet majd munkája során a gazdaság szereplőitől, és tárgyaltak az ezt szabályozó kormányrendelet tervezetéről is.

(MTI)


© Minden jog fenntartva.